2014. június 13., péntek

Minden, amit a német igékről tudni akartál... I.Néha van olyan, hogy az ember csak úgy kószál az interneten, és rábukkan egy csodaoldalra.


Ilyen a verbformen.de is, ami nagymértékben megkönnyíti az életed, ha németül tanulsz.

Nézzük, mire használhatod!1. Írj be a keresőbe egy tetszőleges igét! Lehet ez vmi hagyományos (pl. singen), de akár vmi egészen modern, trendi ige is (pl. googeln).

2. Megtudhatod, hogy hogyan ragozzuk az igét jelen, múlt, jövő időben. Természetesen mindhárom múlt időt és mindkét jövő időt megtalálod.

3. Választhatsz, hogy cselekvő, vagy szenvedő ragozást szeretnél. A bal felső sarok "Aktiv" felirata jelzi a cselekvőt, mellette VP=Vorgangspassiv, ZP=Zusandspassiv.

4. A kijelentő mód alatt táblázatban szerepel a kötőmód (Konjunktiv I-II.) is, mellette a WP-fülecske a "würde-Form"-ot jelenti.

5. Lejjebb görgetve a Felszólító móddal találkozhatsz (Imperativ), táblázatba szedve mindegyik számot, személyt, ahol ezt a német nyelvben használhatjuk.

6. Alatta láthatod a főnévi igenévi alakokat, a folyamatos és a befejezett főnévi igenevet is.

7. Mindegyik cím mellett látsz egy kis "i" betűt. Erre kattintva további információkat kaphatsz a jelenség nyelvtani hátteréről. a kis hangszóróra kattintva pedig meghallgathatod, hogyan ejtsük ki az adott igét.

8. A táblázat tetején van lehetőséged arra, hogy az egész gyűjteményhez PDF-formátumban is hozzáférj. Ha pedig az ikon mellett található nyilacskára kattintasz, egy youtube-videó keretein belül meghallgathatsz mindent 1 percen keresztül a választott igédről! (Zenei aláfestésről sajnos nem számolhatok be...:)

9. A táblázat alatt pedig rengeteg példamondatot találsz a választott igéddel, mindenféle üzemmódban... :)
Utána pedig az igédet mindenféle számban, személyben, igeidőben... elragozva találod.

10. És ha még ez sem lenne elég számodra, a fórumban is értekezhetsz kedvenc igéd további használatáról!

Nagyon szuper ez az oldal, ha nem tudod, hogy ragozz el egy igét, ha az tőhangváltós, ha keresed a múlt idejét egy igének, illetve, ha hobbiból szeretsz a német nyelvtan rejtelmei között barangolni.


A kép forrása: Pinterest

Online némettanítás: netnemet@gmail.com
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése