2014. június 10., kedd

Néhány tipp arra, hogyan fejleszd hatékonyan a szövegértésedet!

Tudom, hogy senki nem azért indul német nyelvterületre munkát vállalni, hogy feltétlenül elolvassa Thomas Mann Buddenbrooks c. művét. (De azért egyszer próbáld ki, nagyon jó, magyar könyvtárakban A Buddenbrook ház címen találod...)


De akkor miért is szükséges a szövegértés????

Például, hogyha kapsz a gyógyszertárban egy otthon felhígítandó gyógyszert, tudd, hogy készítsed el.
Vagy, ha veszel egy félkész kaját, tudd, hogy fejezd be otthon.
Vagy, ha a gyereked iskolába jár, és szeretnél vele tanulni, értsd, mit is olvas a tankönyvben.
Vagy, ha az interneten szeretnél mondjuk vonatjegyet venni haza, megértsd a menetrendet és az ide vonatkozó tudnivalókat.
Vagy, ha veszel egy lapra szerelt bútort, ami mellé nem képregényt adnak összeszerelési útmutatásként, azt is megértsd.
Vagy, ha veszel egy festéket, amit nem egyszerűen a falra/bútorra/stb kensz, hanem előtte foglalkozni kell vele, tudd használni.

Szóval, nem feltétlenül a szépirodalomra vonatkozik a szövegértés és annak a fejlesztése.

Beszéltünk már arról, hogy a hallásértést mennyire jó lehet fejleszteni a sorozatok nézésével.

Kezdd újságokkal a német nyelvű olvasást!
Teljesen nyilvánvaló, hogy az olvasott szöveg értését pedig könyvek, kiadványok, újságok olvasásával lehet fejleszteni. Mondjuk, fordított sorrendeben... :) 

Kezdjed előbb az újságokkal. Keress olyan magazinokat, aminek a témája különösen érdekel, pl. a hobbidhoz kapcsolódik. A német nyelvű újságok között hatalmas a választék, legyen az főzőmagazin, kreatívoknak vagy kertbarátoknak szóló folyóirat, a különböző sportágak, autók, lakberendezés iránt érdeklődőknek... Biztosan te is megtalálod a neked megfelelőt.
Kisgyermekes szülőknek ajánlom az Eltern magazint.
A folyóiratok online oldalainn is olvashatsz érdekes, olvasmányos cikkeket, igaz ez utóbbi olvasásához már kicsit erősebb nyelvtudásra van szükséged.

Bár az újság lapozgatásának örömét nem sok minden tudja pótolni, de mégis óriási lehetősége a nyelvtanulóknak az internet. Egy kis német oldalakon való barangolással, olvasgatással máris sokat tettél a szövegértésed fejlesztése érdekében.

Ha már magasabb szintre jutott a nyelvtudásod, bátran nyúlhatsz a német nyelvű könyvekhez. Magyarországon az idegen nyelvű könyvesboltokban sajnos a német könyvek elég drágák, de a bolhapiacokon fillérekért gyarapíthatod a gyűjteményedet.

Ha már német nyelvterületen élsz, iratkozz be ott is a helyi könyvtárba! Általában nagyon jól felszerelt könyvtárakkal találkozhatsz, ahol nem csak könyveket, hanem cd-ket, dvd-ket, sőt, társasjátékokat is kölcsönözhetsz.

Budapesten a Goethe Intézet német nyelvű könyvtárában találsz német irodalmat, mindenféle szinten, korosztálynak és érdeklődési területnek megfelelően. Innen egyébként tankönyveket, segédanyagokat is kölcsönözhetsz.

Azoknak, akik nehezen jutnának el egy osztrák vagy német bolhapiacra, és a közelükben nincs német nyelvű könyvtár sem, szintén a Goethe Intézet jelenthet segítséget. "Onleihe", azaz magyarul "e-kölcsönzés" nevű szolgáltatásuk ugyanúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, csak épp nem kell aggódnod, hogy elfelejted visszavinni a könyvet, ha lejár a kölcsönzési határidő!
Ahogyan a könyvtárból kölcsönzöl könyveket, ugyanúgy tölthetsz le itt is akár gyerekkönyvet, akár egy regényt, vagy a tanulmányaidhoz szükséges szakkönyvet egy meghatározott időre - digitálisan.Aztán, amikor lejár a kölcsönzés ideje, egyszerűen megszűnik a hozzáférésed az adott kiadványhoz. És még egy jó hír: az Onleihe használatával nem csak a szövegértésedet fejlesztheted a könyvek által, hanem a hallásértésedet is, ha hangoskönyvet kölcsönzöl!


Fejleszd a német szövegértésedet olvasással!


Nemsokára könyvajánlóval folytatom a témát. Nézz be pár nap múlva újra!

A képek forrása: Pinterest

Online némettanítás: netnemet@gmail.com


További bejegyzések, amik érdekesek lehetnek számodra:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése