2015. február 15., vasárnap

3+1 dolog, ami elengedhetetlen a külföldre költözéshez

A mai cikk szerzője Votisky Petra, expat coach és pszichológus, a Nők Külföldön alapítója és

vezető szakértője. Tevékenységei közé tartozik a külföldre költözők felkészítése, pszichológiai tanácsadás, a külföldön élők és a külföldre vágyók segítése.



Megfordult már a fejedben a külföldre költözés? Valószínűleg igen. Sokan így vagyunk ezzel. A 
németesek számára csábítóan közel van Ausztria és Németország is. Első blikkre nagyon egyszerűnek tűnik a költözés, azonban olvasóimmal, ügyfeleimmel beszélgetve tipikus, sokakra jellemző hibákra derült fény. Összeszedtem neked, hogy mi az a három (plusz egy) dolog, amire mindenképpen figyelj, ha a költözés mellett döntesz.




1. Tudd, hogy miért mész.

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudd, hogy mi a célod a külföldre költözéssel.
Több pénzt akarsz? Jobban szeretnél élni? Karriert építenél? Kalandra vágysz? 
Most kérdezhetnéd, hogy “nem mindegy?” Nagyon nem. Ettől függően érdemes kiválasztani a célországot, a munkát, megélhetési formát. Ennek megfelelően kell rendezni az itthoni ügyeidet. Sőt rá kell hangolódj erre a célodra, különben nem úgy sül el az egész külföldi kaland, mint szeretnéd. Szóval tedd fel magadnak ezt a kérdést és legyél magadhoz nagyon őszinte:
“Valójában miért is szeretnék külföldre költözni?”


2. Legyen tartalékod.


Soha ne ürítsd ki a pénztárcádat teljesen. A kiköltözéshez is kell néhány havi megélhetési költség, hiszen lakást kell bérelni, kauciót kell fizetni, az egész költözködésnek is költsége van, te pedig csak a hónap végén vagy következő hónap elején kapsz fizetést. Sőt, az is előfordulhat, hogy egy konkrét munkára mész ki, de nem jön be a dolog, ne adj isten becsapnak, akkor jó ha van pénzed vagy hazajönni vagy pedig új munkát keresni és addig megélni. Szóval mindig legyen néhány havi tartalékod és ha kint jól keresel, csak akkor kezdd el a nagyobb pénzköltést, ha már megvan ez a tartalék. (Ha pénzt gyűjteni mentél ki, akkor pedig akkor sem.)


3. Beszélj idegen nyelvet.

Az csak mítosz, hogy nyelvtudás nélkül is lehet boldogulni. Nyilván pozíciótól, munkától is függ a szükséges nyelvtudás szintje, de a legegyszerűbb munka esetén is kell ismerned a nyelvet, ha el akarod intézni a hivatalos ügyeidet. Elég rossz, ha folyamatosan más segítségére szorulsz, ha bármilyen hivatalba kell menned. Egyrészt szívességet kell kérned, másrészt akár be is csaphatnak.

A helyi nyelvet is tanuld meg minél hamarabb akkor is, ha esetleg egy másik nyelvvel is boldogulsz. Ha például Svájc francia nyelvű részére költözöl, akkor lehet, hogy elboldogulsz valamennyire a némettel, de ne hanyagold el a francia tanulását sem.


+1. Gondolkozz előre.
információgyűjtés, költségek


Ha úgy érzed, hogy még több segítségre van szükséged a költözéshez, akkor gyere és látogass el az “Így költözz külföldre!” tréningünkre, ahol adószakértő, TB szakértő, pénzügyi tanácsadó, karrier tanácsadó, pszichológus és nyelvtanár is segít a felkészülésben, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. KLIKK IDE és nézd meg a részletes programot. 



Votisky Petra
expat-coach, a külföldön élők tanácsadója

Fotó: Pinterest
Skype-os némettanítás:
netnemet@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése